Kategoriat
Mielipidekirjoitukset

Vauhtisokeutta virtuaalivaluutoissa – Uudelleenpostaus 2017 näkemyksistäni

Joulukuun 2020 Bitcoin-rallin ihmettely vei minut takaisin vuoteen 2017, jolloin kirjoitin mielipidepostauksen toisella alustalla Bitcoinista ja virtuaalivaluutoista yleisesti. Samanlaista maniaa vaikuttaa olevan ilmoilla tänäänkin. Muistaako joku vielä tarinan tulppaaneista…?

Olen edelleen hyvin skeptinen näistä anarkistivaluutoista. En edelleenkään usko virtuaalivaluutoilla olevan tulevaisuutta ilman, että niitä hallitaan valtiotasolla. Kolme vuotta takaperin hehkutettiin, kuinka bitcoineilla voi maksaa jo valikoiduissa kaupoissa. Ehkä olen sokea, mutta kolme vuotta myöhemmin, enkä ole vielä tavannut ainuttakaan. Ja ennen kuin koen valuutan olevan käyttökelpoinen – sen tulee käydä maksuvälineenä kaikkialla.

Mielipidekirjoitus: Mahtava teknologia, arvoton valuutta (julkaistu 20.12.2017)

Oli pakko päästä kirjoittamaan hieman markkinoiden kuumimmasta aiheesta – Bitcoinista. On vähintäänkin huolestuttavaa katsoa hypetyksen aiheuttamaa nousukiitoa tälle upeaa teknologiaa käyttävälle virtuaalivaluutalle. Vieläkin huolestuttavampaa on lukea Sharevillen Bitcoin -keskustelua ja Bitcoinin jatkuvaan bullmarkkinaan uskojien kommentteja.

Uskovaisten perustelut sijoittamaansa kryptovaluuttaan ei perustu heidän omiin mielipiteisiinsä. Se ei perustu kryptovaluutan arvon tunnistamiseen. Se perustuu täysin silmittömän nousukiidon todistamisen aiheuttamaan sokeuteen.

Se, voinko katsoa tätä postausta kymmenen vuoden kuluttua ja todeta ylpeänä ”told you so”, ei muuta aiemman lauseen totuusarvoa. Tämän hetken BTC-sijoittajat eivät sijoita järjellä, vaan toivolla paremmasta. Jos olen oikeassa, useat innokkaat sijoittajat tulevat poistumaan sijoitusmaailmasta, ainakin hetkellisesti, hävittyään koko sijoituspääomansa kryptovaluuttakriisin seurauksena.

Näkemykseni Bitcoinista ja muista virtuaalivaluutoista

Onko kryptovaluutan kannen alla pyörivä teknologia mullistava? Kyllä. Onko kryptovaluutalla mielestäni paikkansa globaalissa taloudessa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä? Kyllä, ehdottomasti. Itseasiassa olen jopa sillä kannalla, että pidemmällä aikavälillä kryptovaluutta tulee kattamaan merkittävän osan käteismarkkinoista. Tuleeko Bitcoinin arvo nousemaan? Kyllä, ehdottomasti. Tuleeko Bitcoinin arvo putoamaan kuplan seurauksena? Kyllä, ehdottomasti. Kysymys on vain: ”koska?”

Näen Bitcoinilla arvoa tulevaisuudessa. Arvo ei ole lähelläkään nykyistä markkina-arvoa kuvastavaa kurssia. Bitcoinin arvo on sen alkuperäisyydessä. Ne kryptoanarkistit, jotka valuutan ovat luoneet, tulevat pitämään Bitconin elossa ikuisesti. Bitcoin tulee mielestäni kuitenkin palaamaan vuosien takaiseen, mielestäni realistiseen, arvoonsa.

Bitcoinin arvo perustuu vain sen omistajien luottamukseen siihen, että kyseinen valuutta tulee korvaamaan, ainakin osittain, nykyiset fyysiset valtioiden hallinnoimat valuutat. Bitcoin ei tuota mitään lisäarvoa käyttäjilleen. Älä ymmärrä väärin, Bitcoinin teknologia luo merkittävää lisäarvoa globaalisti. Valitettavasti se teknologia ei vain mitenkään ole sidottu Bitcoiniin. Lisäksi tämä teknologia sellaisenaan aiheuttaa merkittäviä huolenaiheita, kuten transaktiokulujen nouseminen ja nykyisten varojen keskitetty jakautuminen vain pienelle osalle sijoittajaväestöä.

Bitcoin-teknologian arvo on merkittävä, mutta koska se on avoimeen lähdekoodiin perustuva, kuka tahansa voi parantaa sitä ja luoda uuden, paremman kryptovaluutan. Näen ongelman myös nykyisten kryptovaluuttojen sääntelyssä. Kryptovaluuttojen yksi merkittävistä tekijöistä on se, ettei sitä voida säännellä tehokkaasti. Tässä on merkittävä ristiriita. Mikäli sitä ei voida säännellä, varsinkin Bitcoinin osalta siis, kuinka se voisi saavuttaa reaalimarkkinaosuutensa käytettävyyden mittapuussa, jota sen nykyinen kurssi vastaa? Mielestäni ei mitenkään.

Lienen yksi harvoista nykyisten markkinoilla olevien kryptovaluuttojen totaaliskeptikoista. En ymmärrä, kuinka ihmiset eivät tajua Bitcoinin arvon olevan sen mullistavassa tekniikassa, johon sillä ei itsessään ole mitään omistussuhdetta avoimen lähdekoodinsa vuoksi. Uskon että kryptovaluutat tulevat markkinoilla alas ryminällä. Uskon kuplan puhkeavan lyhyellä aikavälillä, mutta valitettavasti uskon kurssinousun jatkuvan vieläkin jyrkempänä ennen totaalista luotonmenetystä ja kuplan puhkeamista. Uskon että ammatikseen sijoitustoimintaa aktiivisesti harrastavat ymmärtävät tämän, ja osaavat käyttää tilaisuuden hyödykseen. Itse en aio olla osana tätä skandaalia missään muodossa – en lyhyen aikavälin bullina, enkä laskusuhdannetta odottavana shorttaajana.

Näen kryptovaluuttojen tulevaisuuden rakentuvan nykyisten teknologioiden päälle, sääntelyn kautta, valtioiden luomana kryptovaluuttana. Anonymiteetti poistuu, niin kuin tekee nykyisetkin kryptovaluutat ainakin merkittävin osin, mutta teknologia jää. Toki teknologiaa parannetaan ja se tulee kehittymään itsessäänkin nykyisen hypetyksen ja vääjäämättömän laskun seurauksena.

Toivon, että jokainen kryptovaluuttaan sijoittanut harkitsee tarkasti tekemiensä sijoutuksien painoarvoa salkussaan, ja yrittää analysoida tilanteen omalla harkinnallaan, eikä nykyisen kurssikehityksen, tolkuttomien ja perustelemattomien väittämien perusteella.